Kategóriák
Ismerkedési játékok Több, mint játék

Majom a vagonon

Helyszín: egy tisztás, játszótér vagy mező

Életkor: 6 éves kortól

Létszám: 11-26 fő

Időtartam: 10 perc

A játék célja: fizikai kapcsolat, koncentráció, gyors reakció


A játék felvezetése

Volt egyszer egy kis majom, akit sokáig emlegettek a környékbeli gyerekek. Történt ugyanis, hogy egy szép napon az őrök nyitva felejtették a kaput, és ő megszökött az állatkertből. A szomszédos állomáson ugrándozott vagonról-vagonra, amíg a gyerekek meglátták, és szaladtak szólni a gondozóknak. A furfangos kis majom olyan gyors és ügyes volt, hogy csak sokára sikerült visszavinni az állatkertbe.

A játék menete

Válasszunk 2 önkéntes jelentkezőt a csoportból. Egyikük lesz a kis majom, a másik pedig a gondozó. A csoport többi része álljon hármas csoportokba. A csoportok tagjai egymás mögött állnak, a kezüket az előttük álló csípőjére teszik, ezzel szimbolizálva a kis vonatot. Ezek a “vonatok” szabadon mozoghatnak a játéktéren, futhatnak, sétálhatnak, de nagyon fontos, hogy egy percre sem állhatnak meg.

Közben a gondozó és a majom fogócskáznak, amíg a gondozó nyakon nem csípi a ravasz majmocskát. Amint ez megtörténik, a szerepek felcserélődnek, és a majomból lesz gondozó, a gondozóból pedig majom. Játék közben a menekülő majom megpróbál elbújni a vonatok között úgy, hogy a végére csatlakozik.

Amint a kezét az előtte álló csípőjére teszi, a sor elején álló gyerek válik kis majommá, és ő kezd el szaladni a gondozó elől.

A játék lehetséges variációi

A gyerekek párban állnak egymás mögött, középen pedig egy kör alakul ki. Így kapunk egy belső és egy külső kört. Két játékos a külső körön kívül kergetőzik. A kis majom megmenekülhet üldözője elől, ha a párból a kör közepe felé közelebb eső játékos elé áll. Ekkor a pár másik tagja (a külső körben álló) válik majommá, és ő menekül a gondozó elől.

(Forrás: Lohász Cecília, Sőregi Viktória: Több, mint játék)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s