Kategóriák
Hogyan beszéljünk a matekról? Matek mindenhol

Nagyokos Arnold

Csinálj a kezedből bábfigurát, akinek túlfejlett matekos egója van!

Korcsoport: 7-8 évesek

Ebben segít: úgy tehetsz fel matekos kérdéseket, hogy az nem tűnik vizsgáztatásnak.


Az első gyakorlatban (Játszd meg az ostobát!) már volt szó róla, milyen hasznos, ha ahelyett, hogy vizsgáztatnád gyermekedet, a matekfeladatokat csapatmunkában oldjátok meg. Semmi más nem kovácsol erősebb csapatot, mint egy közös ellenség. Ez a szerep pedig a kézbábra vár.

Tartsd fel úgy a kezdet, hogy a hüvelyk- és mutatóujj szájat formázzon. Készen is van a báb, aki alig várja, hogy beleszóljon mindenbe. “Szia, Arnold vagyok – mondja -, és valóságos matekzseni. Tudom, mennyi háromszor nyolc, amit senki más nem tud! Fogadjunk, hogy neked fogalmad sincs róla!”

Nehéz ellenállni egy ilyen magaslabdának, és a legtöbb gyerek alig várja, hogy bebizonyíthassa Arnoldnak, mennyire nincs igaza. “Huszonnégy!” Arnold egyre mérgesebb lesz, ahogy rájön, hogy mégsem olyan utánozhatatlan matekzseni, ahogy hitte.

Ha gyermeked nem tudja rögtön a választ, küldd el Arnoldot egy kis időre. “Jól van, én most egy kicsit eltűnök, de fogadjunk, hogy mire visszajövök, még mindig nem fogod tudni a helyes választ!” – közli pökhendin a kezed, mielőtt elvonul az asztal alá. Ekkor te és gyermeked együtt kitalálhatjátok a helyes megoldást. Hihetetlen (de amúgy nagyon aranyos), hogy még a 6-7 éves gyerek is simán elfogadja, hogy te és az egyik kezed külön személyek vagytok, és miután megvan a válasz, és Arnold előbújik, a kicsik boldogan fognak elhencegni vele, hogy tudják a megoldást, és imádják, ahogy Arnold felrobban mérgében.

(Forrás: Rob Eastaway, Mike Askew: Matek mindenhol – 101 gondolkodtató játék és feladvány – hvgkonyvek.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s