Kategóriák
Hogyan beszéljünk a matekról? Matek mindenhol

Játszd meg az ostobát!

A gyerekkel a matekról beszélgetni – ez legtöbbször erőltetnek tűnik, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, miként építhető bele a matekozás a mindennapi társalgásba úgy, hogy ne legyen az egésznek lecke jellege. A titok nyitja csupán annyi, hogy ezeknek a beszélgetéseknek mindig nagyon könnyednek és játékosnak kell maradniuk.


Hagyd, hogy gyermeked előtted válaszoljon!

Életkor: 3-10 éves kor között

Ebben segít: növeli gyermeked önbizalmát, különösen, ha pénzekkel kell számolnia.


Amikor felteszel egy matekos kérdést (például: “Ha ez nyolcvannégy forintba kerül, mennyit kell visszakapnom száz forintból?”), a válaszként érkező néma csend már-már fájdalmas lehet. Ilyenkor erős a késztetés, hogy sürgetni kezdd gyermeked (“Gyerünk már, mennyit kell nyolcvannégyhez adni, hogy százat kapjunk?!), vagy magad válaszolod meg a kérdést. A gond csak az, hogy ezzel porig tudod rombolni a gyerek önbizalmát, ezért próbálj ellenállni a kísértésnek, és ne akarj mindig szakértőnek tűnni minden kérdésben. Sokkal hasznosabb lehet, ha ezeket a számolási feladatokat csapatmunkának fogod fel, olyasminek, amit te és a gyermeked együtt csináltok, nem pedig valamiféle vizsgának.

Az egyik lehetséges módszer ilyenkor, ha megjátszod az ostobát: megpróbálod magad megválaszolni a kérdést, de elakadsz. Kezdd úgy, hogy hangosan gondolkozol, de aztán valamit elvétesz, majd korrigálod magad. “Nézzük csak… a kilencventől a nyolcvannégy öt távolságra van… hú, jó ez így?… nyolcvannégy meg öt az… ja, nem, az csak nyolcvankilenc…” Ezzel rábírhatod a gyermekedet, hogy megpróbáljon segíteni rajtad. Ha ő maga próbál meg választ adni még előtted, de az hibás, kezdd azzal, hogy elfogadod a választ. “Hát persze, százból nyolcvvannégy az tizennégy. Persze-persze, hiszen nyolcvannégy meg tizennégy az épp száz… Azaz, várjunk csak, jó ez így?…”

Mindezt játszhatjuk fejben is, de a legtöbb gyereknek könnyebben megy a dolog, ha leírhatja a számítást. Ilyenkor jön jól a firkafal… (erről hamarosan olvashattok).

(Forrás: Rob Eastaway, Mike Askew: Matek mindenhol – 101 gondolkodtató játék és feladvány – hvgkonyvek.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s