Kategóriák
erdő

Séta az erdőben

Egy erdei kirándulást érdemes előre jól megtervezni, beszerezni a megfelelő térképet, kiválasztani a követendő jelzéseket, és összegyűjteni a látnivalók listáját.

Hová menjünk?

Magyarországon a legtöbb erdőben, legyen az állami vagy erdőgazdaságé, szabadon sétálhatsz. A magánerdőkben esetleg táblával tiltják, vagy sorompóval, kerítéssel zárják el a belépést.

Kivel menjünk?

Soha ne kalandozz egyedül az erdőben! Még ha bátor vagy is, az erdőben akkor is könnyen megijedhetsz. A legjobb, ha barátaiddal együtt, felnőtt kísérettel, közösen fedezitek fel az erdő titkait.

Mire is jó az erdei séta?

A kikapcsolódás mellett arra, hogy bepillantást nyerj a természet egy darabkájának, az erdőnek az életébe. Az erdő típusa, az évszak és az időjárás alapján először válassz ki egy-két érdekesebb témát: a fák, virágok felismerését, fészkek, odúk keresését, állatnyomok meghatározását, bogyók, termések (áfonya, szamóca, málna, szeder) gyűjtését; vagy gombaszedést. Ehhez azonban fontos, hogy megismerjük az ehető fajtákat!

Mit tudsz gyűjteni?

Tiszteld az erdőt! Ne szakíts le lépten-nyomon minden virágot, és ne dugj ölőüvegbe minden utadba kerülő rovart! Természetesen néhány virágot, vagy egy kosárnyi gombát leszedhetsz, de mindig legyél nagyon megfontolt a gyűjtögetés során. Ismerd meg a védett növényeket! Ezeket szigorúan tilos leszakítani! Ilyen védett növény a kökörcsin, a papucskosbor és a bazsarózsa is.

A természetvédelmi területeken szigorúan tilos bármit gyűjteni. Vigyázz, veszélyes is lehet: csak olyan bogyót egyél, amit jól ismersz, ne rágcsálj leveleket, és főleg mindig mutasd meg a leszedett gombákat gomba szakértőnek!

Felkészülten indulj el kirándulni! Mindig legyen nálad az időjárásnak megfelelő öltözet, feltöltött mobiltelefon, élelem és innivaló. Ismerd meg a turistajelzéseket és soha ne indulj el egyedül! Lehetőleg felnőtt kísérettel menj túrázni!

Figyeld meg a fák leveleit és ismerd meg a fákat! Ősszel a földről gyűjthetsz szép, barna, sárga, bordó színű faleveleket, melyeket otthon újságpapír és könyv lapjai közé helyezve le tudsz préselni. A kilapított, kiszárított levelekből papírra ragasztással kedved szerint képeket készíthetsz.

Jó kis kaland lehet a telketek fás részén kunyhót építeni a fák közé!

Készíthettek íjat is, amit kizárólag felnőtt felügyelete mellett használjatok! Mindig figyeljetek oda arra, hogy biztonságos helyre tegyétek les a céltáblát! Senki ne tudjon elmenni mögötte! A nyílvesszőket csak azután vegyétek ki, amikor már az összeset kilőttétek! Amikor kiveszitek a nyílvesszőket, ne álljatok egymás mögé, nehogy az, aki épp kihúzza a céltáblából véletlenül megszúrja azt, aki mögötte áll!

(Forrás: Természet Nagy Enciklopédia – Passage kiadó)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s