Kategóriák
Érdekességek a természetről

Készíts játéksárkányt!

Nyár végi, ősz eleji szeles napokon jó szabadtéri program a sárkányeregetés. A játék Kínából származik, ahol a “széllel zengő” nevet viseli. Ugyanakkor régen, Kínában a sárkányokat nem játékra, hanem hadászati célokra, az ellenség felderítésére használták.

A sárkányeregetés már időszámításunk előtt megjelent Kínában, és később innen terjed el Ázsiába. Japánba 1000, Kórában pedig 1500 körül jelent meg. Innen jutott tovább a Malajziába, Indonéziába és Thaiföldre. Közben természetesen módosult és változott felépítése, valamint megjelenése. Európába a 13. században jelent meg. Az 1700-as években Párizsban olyan sokan hódoltak ennek a játéknak, hogy a közparkokban külön sárkányeregető rendszabályokat kellett hozni.

Tudtad?

  • 1752-ben Benjamin Franklin kísérletett végzett egy sárkánnyal és bebizonyította, hogy a villámáls valójában egy elektromos kisülés.
  • Francis Rogallo 1984-ben szabadalmaztatta az úgynevezett felxi sárkányt. Ez vezetett el az első modern sárkányrepülők modelljéhez.
  • 1963-ban a Domina Jalbert által feltalált háromdimenziós parofil sárkányok alapján fejlesztették ki az irányítható ejtőernyőket.
  • 1988-ban Peter Lynn gépkocsik vontatására is alkalmas irányítható sárkányokat, vontatósárkányokat készített.

Készíts szüleiddel te is sárkányt, és irány a rét! Jó játékot!

(Forrás: Természet Nagy Enciklopédia – Passage Kiadó, Wikipédia)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s