Kategóriák
Érdekességek a természetről

Hogyan lehet lepkéket a kertbe csalogatni?

Meglepőnek tűnhet, de még a városi kertekben is felbukkanhatnak a lepkék. Ehhez az kell, hogy az ínyenc rovarok elengedő nektárdús virágot találjanak, ahol kedvükre lakmározhatnak az édes nedvből. Ha olyan növény is akad a kertben, amely a lepkehernyók táplálékául szolgál (a hernyók általában a levelet, de sokszor a szárat, termést vagy gyökeret fogyasztják), akár a peték lerakását vagy a belőlük kikelő hernyók fejlődését is figyelemmel kísérheted.

Ha meg akarod figyelni a lepkéket, napsütéses meleg időt válassz, telepedj le a kert közelébe, és várj türelemmel. A kertbe tévedő lepkék virágról virágra szállnak, és ha nyugodtan ülsz, akkor körberepülnek téged is.

Milyen virágokra repülnek legszívesebben a lepkék?

A lepkéket könnyű a kertbe csalogatni, ha tavasztól őszig mindig található ott olyan növény, mely éppen virágzik. Persze figyelembe kell venned azt is, hogy nem mindig a legnagyobb vagy legszebb virág gyakorolja a legerősebb vonzó hatást. Tavaszi virágként ültethetsz estikét, kankalint, orgonát, sárgaviolát és holdvirágot, a sziklakertben a pzsitviola, fehér ikravirág és sziklai ternye jöhet szóba.

Ha élősövényt akarsz létrehozni, mindig hazai cserjéket ültess, mint a kökény, a varjútövis, galagonya vagy akác és sohase egzotikus fajokat. Nyáron a következő virágok közül válogathatsz: sarkantyúvirág, szegfű, lángvirág, levendula és természetesen nyáriorgona, ez utóbbi a lepkék kedvence, hiszen midnig csapatostul látogatják.

Egy kis vadon

Számos nappali lepke tápnövényét közönséges gyomok alkotják, éppen ezrt próbáld meggyőzni szüleidet, hogy hagyják magára a kert egy kisebb részét, ahol a “gazok” majd kellőképp elszaporodnak. Csalánra rakja a tojásait többek között az atlanta lepke, a nappali pávaszem, a kis rókalepke és a c betűs lepke. Bogáncsra petézik a bogáncslepke.

A szeder virága sokféle lepkét vonz, míg levelét más lepkefajok hernyói fogyasztják. A füves foltokon, melyeket évente csak egyszer, ősszel kaszálnak, szintén sok lepke él. Általában kerülni kell a rovarölő szereket, a gyomírtókat és a gombaölő szereket, mivel ezek a lepkékre is veszélyesek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s