Kategóriák

Elég nagy vagy ahhoz, hogy segíts!

A baj nem válogat. Megoldási stratégiánkat arra felépíteni, hogy “velünk ez úgysem fordulhat elő”, mondjuk ki: felelőtlenség. Az életet, egészséget fenyegető helyzetben az, hogy miként reagálunk, létfontosságú a helyzet kimenetelét tekintve.

A félelem természetes módon kíséri végig az ember életét hol negatív, hol pozitív szerepet betöltve abban. Egy egészséges félsz, tartás, bizonyos helyzetek ésszerű végig gondolása sok bajtól megóvhat minket.

Ranschburg Jenő megkülönbözteti a megelőző, azaz a várt félelmet egy negatív eseményt követő pánikszerű ijedtségtől, és kísérletekkel igazolta, hogy amennyiben lehetősége van az egyénnek átélni a közelgő veszélyt, akkor gyorsabban sajátítja el és hatékonyabban hajtja végre a megelőző tevékenységeket.

Mintz, amerikai pszichológus az 1980-as években vizsgálta az egyén-tömeg reakcióját vészhelyzetekben. Kutatási eredményei egyértelműen kimutatták, hogy az előzetes tájékoztatás és gyakorlás javítja a végrehajtást az adott helyzetben.

Kővágó György a pánikviselkedésről írt tanulmányában a pánik elkerülésével kapcsolatban a következőket fogalmazta meg:

“minél előbb és mindent meg kell tenni azért, hogy az események szenvedő alanyai kellő ismertetést kapjanak az őket érintő kérdésekről a reális veszélyeket illetően, és azok elháríthatóságának módjai tekintetében is. Mindenféle pánik elkerülésének alapja a veszély megelőzéséhez, valamint elhárításához szükséges információ birtoklása.”

A programunk célja, a segítési hajlandóság kialakítása, valamint a megfelelő viselkedésminták elsajátíttatása.

A program első részének címe: “Ne félj, készülj fel!”– a gyerekek megismerkednek a különböző katasztrófahelyzetekkel, tűzmegelőzési és tűzoltási ismereteket sajátítanak el, és megtanulják hogyan kell segítséget hívni tűz esetén. A foglalkozásban résztvevő gyerekek egy mesefüzettel térnek haza, így otthon, szüleikkel is át tudják ismételni a hallottakat. A füzetben található játékos feladatlapok segítségével ellenőrizhetik, és tovább bővíthetik ismereteiket.

A program második részének címe: “Elég nagy vagy ahhoz, hogy segíts!” – az elsősegélynyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet. A gyerekek mesés játékokon keresztül ismerkednek meg a mentőhívás lépéseivel, a veszélyforrásokra, az eszméletlenség és a vérzés fogalmával, valamit a sebkötözéssel.

A két program egymásra épül, egymás után kérhető nagycsoportos óvodások részére.

Az alapszocializáció az élet első 6 évében zajlik le. Az ebben az életkorban kapott ismereteket, valamint az ahhoz társuló szociális készségeket (odafigyelés, empátia, segítségadás, törődés, önuralom) a gyerekek egy életre magukkal viszik.

Foglalkozásvezetők:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s